Skip to main content

Hoe keur je cybervolwassenheid van je toeleveranciers? Antwoord: met hulp van het NCSC

Je kunt je eigen systemen nog zo goed beveiligen, als je toeleverancier dat niet doet, bestaat er nog steeds een kans dat klanten van bedrijven of inwoners van gemeenten en provincies slachtoffer worden van een datalek. Hoe bescherm je die derden tegen de gevolgen van een cyberaanval elders in de keten? Het NCSC brengt een handreiking met good practices uit.

210 inwoners van Etten-Leur ontvingen onlangs een brief dat ze mogelijk slachtoffer zijn van een datalek. Hackers hadden mogelijk hun namen, woonadressen en e-mailadressen in handen. Niet omdat de gemeente slordig was, maar omdat deze mensen een digitale enquete hadden ingevuld, waarbij software werd gebruikt van softwarebedrijf Nebu, dat in maart te maken kreeg met een groot datalek. Inwoners van de gemeente Woerden werden mogelijk slachtoffer van hetzelfde lek. Mogelijk, omdat ook na afronding van het onderzoek door Nebu zelf niet duidelijk is welke data zijn buitgemaakt en door wie.

Weinig zicht op risico s

Etten-Leur en Woerden stelden de inwoners zelf maar op de hoogte, maar toen was het leed, nogmaals: mogelijk, al geschied. Wat kunnen overheidsorganisaties doen om te voorkomen dat inwoners de dupe zijn van aanvallen op derde partijen? En wat kunnen bedrijven doen om hun klanten daartegen te beschermen? Dat is lastig. In het Dreigingsbeeld informatiebeveiliging Nederlandse gemeenten concludeerde de Informatiebeveiligingsdienst eerder al dat er weinig zicht is op feitelijke risico s wanneer ICT-zaken zijn uitbesteed.

Toch is het ook weer niet helemaal een kwestie van stilletjes afwachten en er het beste van hopen. Het Nationaal Cyber Security Centrum, NCSC, verzamelde good practices van Nederlandse publieke en private organisaties over omgaan met risico s in de toeleveringsketen. De scope varieert van afhankelijkheden, zoals de keer dat er kwetsbaarheden in Log4j werden ontdekt en deze softwarebouwsteen het digitale equivalent van zout bleek te zijn, tot geopolitieke ontwikkelingen die invloed hebben op de veiligheid van de keten.  

Assets en kroonjuwelen

In de online gratis te downloaden handreiking geeft het NCSC enkele praktische handvaten, primair bedoeld voor CIO s, CISO s en risicomanagers. Het begint allemaal met het verkrijgen van een actueel overzicht van de assets, informatie of digitale systemen die van waarde zijn voor een organisatie. Daarbij is essentieel om goed te weten wat de kroonjuwelen zijn; de informatie of informatiesystemen die het allerbelangrijkst zijn. De ICT-afdeling onderhoudt normaal gesproken een asset-overzicht, legt het NCSC uit in de handreiking.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.
Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?

Meer recente berichten

Voorwaarden burgers en zorgverleners bij delen gegevens
Verder lezen
Tot 10 miljoen boete voor onaangepaste cyberbeveiliging
Verder lezen
Hoe AI de SOC expert te hulp schiet
Verder lezen
Kinderporno opsporen met detectiesoftware op mobiel: experts tegen EU wetsvoorstel
Verder lezen
Zoom scherpt privacybeleid voor Europese gebruikers verder aan als resultaat van samenwerking met SURF
Verder lezen
Applicatiebeveiliging in Nederland schiet flink tekort
Verder lezen
Nederlandse cyberexperts waarschuwen voor aanval gijzelsoftware
Verder lezen
Betaaldienst Klarna moet toch hogere boete betalen voor overtreden AVG
Verder lezen
Avast krijgt Tsjechische AVG boete van 14 miljoen voor doorverkopen van data
Verder lezen
Dit zijn geleerde lessen uit XZ kwetsbaarheid
Verder lezen