Skip to main content

De Jonge over Wiv uitbreiding: Nederland ideale vindplaats voor internettaps, geen zorg over journalistendata

De Tweede Kamer zal later waarschijnlijk instemmen met aanpassingen op de Wet op de inlichtingen en veiligheidsdiensten, Wiv, uit 2017. Inlichtingendiensten krijgen meer bevoegdheden. Tijdens het zogeheten wetgevingsoverleg heeft expert Bert Hubert opmerkelijke uitspraken van verantwoordelijk minister De Jonge uitgelicht, die in zijn handen wrijft over het belangrijke internetknooppunt dat Nederland is en de opties die dat voor tappen opent.

Hubert deed eerder een vergeefse oproep om de aanpassingen aan de Wiv controversieel te verklaren. Dat gebeurde niet. Zorgen van politieke partijen over onder meer de privacy van burgers en het toezicht op de diensten zouden inmiddels voldoende zijn weggenomen.

We zijn niet geinteresseerd in het Netflix gedrag van uw buurman. We zijn geinteresseerd in de Russen, zei De Jonge vorige week, in een populair citaat. In zijn persoonlijk verslag licht Hubert andere, meer opmerkelijke uitspraken van De Jonge uit.

Ook werd een woordelijk, nog ongecorrigeerd woordelijk verslag van het debat gepubliceerd op de site van de Tweede Kamer, waar we uit citeren.

Onder meer stelt de demissionaire minister De Jonge dat er op dit moment simpelweg te weinig kabelinterceptie plaatsvindt. Het quid pro quo principe tussen inlichtingendiensten, waarbij meer data leveren meer data retour betekent, zou Nederland back in the game brengen bij buitenlandse inlichtingendiensten. In de huidige wet zouden Nederlandse inlichtingendiensten volgens De Jonge aan de ketting liggen.

De uitbreiding van de Wiv is daarom nodig, aldus De Jonge. Het gerichtheidscriterium, dat een reden om te tappen voorschrijft voor wordt getapt, zou wat hem betreft moeten minder strikt moeten worden. Je weet niet precies wat je zoekt, je weet ook niet precies waar je het moet zoeken, omdat het gaat om dreigingen die niet op voorhand bekend zijn, stelde De Jonge vorige week.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.
Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?

Meer recente berichten

Hoe AI de SOC expert te hulp schiet
Verder lezen
Kinderporno opsporen met detectiesoftware op mobiel: experts tegen EU wetsvoorstel
Verder lezen
Zoom scherpt privacybeleid voor Europese gebruikers verder aan als resultaat van samenwerking met SURF
Verder lezen
Applicatiebeveiliging in Nederland schiet flink tekort
Verder lezen
Nederlandse cyberexperts waarschuwen voor aanval gijzelsoftware
Verder lezen
Betaaldienst Klarna moet toch hogere boete betalen voor overtreden AVG
Verder lezen
Avast krijgt Tsjechische AVG boete van 14 miljoen voor doorverkopen van data
Verder lezen
Dit zijn geleerde lessen uit XZ kwetsbaarheid
Verder lezen
Alarmerend jaarverslag van AIVD: We zitten in het voorportaal van een oorlog
Verder lezen
OpenAI wordt geconfronteerd met privacyklacht in Oostenrijk
Verder lezen