Skip to main content

Techblogpost: factoren in authenticatie

De combinatie van gebruikersnaam en wachtwoord is nog steeds een van de meest gebruikte manieren om in te loggen. In voorgaande blogposts hebben we stilgestaan bij wat een wachtwoord sterk maakt. En hoe u die sterke wachtwoorden in de praktijk gebruikt. Maar welke functie hebben wachtwoorden eigenlijk precies in het proces van inloggen? En zijn er alternatieven? 

In deze derde en laatste blogpost onderzoeken we het begrip authenticatie. Deze keer wordt AP technoloog Jonathan Ellen bijgestaan door Jasper van Hilten, senior inspecteur bij de afdeling Eerstelijns Onderzoek van de AP.

Wat is authenticatie?

Voordat we het gaan hebben over zaken als meerfactorauthenticatie, MFA, tokens en biometrie, moeten we het eerst hebben over wat authenticatie inhoudt. Onder authenticatie verstaan we het proces waarmee de echtheid van iets wordt vastgesteld. In het algemeen is het controleren van uw identiteit hier onderdeel van. Met andere woorden: er is controle nodig of u inderdaad bent wie u zegt dat u bent. 

De software doet dit door iets wat u uniek maakt, te vergelijken met informatie die al bekend is bij die software. Vaak is dat uw wachtwoord, omdat u, als het goed is, de enige bent die dat kent. Als u een sterk wachtwoord gebruikt, is de identificatie ook sterk. Er is dan weinig kans dat iemand anders dan uzelf probeert in te loggen met dat wachtwoord. 

Eisen aan authenticatie

De vraag aan welke eisen een authenticatieproces moet voldoen, hangt ook af van wat er beschermd moet worden. Oftewel: hoe belangrijk het is dat u inderdaad bent wie u zegt dat u bent. Krijgt u bijvoorbeeld toegang tot uw bankgegevens of zorgdossier? Of wordt er een financiele transactie goedgekeurd? Dan wilt u dat uw identiteit beter wordt gecontroleerd dan wanneer u bijvoorbeeld inlogt bij een gameaccount. Daarom moet u zich voor ieder account afvragen of wat u wilt afschermen achter een of achter meerdere veilige deuren moet staan.

Factoren: weten, hebben, zijn

Een van de manieren om uw identiteit te bewijzen is, zoals gezegd, door een uniek kenmerk van u te vergelijken met iets wat de software al van u weet. Een dergelijke unieke eigenschap noemen we een factor. Een wachtwoord is een factor omdat u de enige bent die het weet en niemand anders. 2 andere veelgebruikte factoren zijn:

  • Iets wat alleen u heeft. Bijvoorbeeld een toegangspasje of uw telefoon waarop u een sms ontvangt als onderdeel van de authenticatie.
  • Iets wat alleen u bent. Bijvoorbeeld uw vingerafdruk of gezichtsscan. Deze factor wordt ook wel de biometrische factor genoemd.

Daarnaast zijn er nog andere opties, zoals tijdstip en locatie. 

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.
Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?

Meer recente berichten

Impact van generative AI op cybersecurity landschap groeit
Verder lezen
Politie luidt noodklok over encryptie op digitale platforms in Nederland
Verder lezen
Voorwaarden burgers en zorgverleners bij delen gegevens
Verder lezen
Tot 10 miljoen boete voor onaangepaste cyberbeveiliging
Verder lezen
Hoe AI de SOC expert te hulp schiet
Verder lezen
Kinderporno opsporen met detectiesoftware op mobiel: experts tegen EU wetsvoorstel
Verder lezen
Zoom scherpt privacybeleid voor Europese gebruikers verder aan als resultaat van samenwerking met SURF
Verder lezen
Applicatiebeveiliging in Nederland schiet flink tekort
Verder lezen
Nederlandse cyberexperts waarschuwen voor aanval gijzelsoftware
Verder lezen
Betaaldienst Klarna moet toch hogere boete betalen voor overtreden AVG
Verder lezen