Skip to main content

Nederlandse cyberbeveiligingsdrills, een grondig overzicht

Nederland versterkt zijn cyberweerbaarheid met een proactieve strategie, waarbij grootschalige cyberbeveiligingsoefeningen regelmatig op de agenda staan. Overheidsorganisaties, private ondernemingen en beheerders van vitale infrastructuur bundelen hun krachten in deze oefeningen.

Het Cybersecuritybeeld Nederland 2023, CSBN, belicht overheidsentiteiten die cyberaanvallen inzetten om hun internationale doeleinden te realiseren. Ook wijst het op chantage als een winstgevend inkomen voor cybercriminelen en de nieuwe risico s die innovatieve technologieen zoals artificiele intelligentie met zich meebrengen. De Nationaal Coordinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, NCTV, de uitgever van het CSBN, raadt organisaties aan om voorbereid te zijn op onvoorziene omstandigheden en hun beveiligingsstrategieen daaraan aan te passen.

In de afgelopen maand namen drieduizend medewerkers van honderdtwintig overheidsinstellingen en vitale bedrijven in Nederland deel aan een oefening waarin gereageerd werd op een grootschalige digitale aanval die impact kon hebben op de fysieke wereld.

Deze oefeningen tonen prachtig aan hoe publiek private partnerschappen kunnen functioneren, ze bundelen middelen om gezamenlijk digitale gevaren te bestrijden. Ze worden geleid door het Nationaal Cyber Security Centrum, NCSC, van Nederland. Het NCSC helpt niet alleen bij het opbouwen van vertrouwensrelaties tussen verschillende belanghebbenden voor effectief incidentmanagement, maar coordineert ook deze proactieve inspanningen en zorgt ervoor dat ze in overeenstemming zijn met de algemene nationale veiligheidsdoelstellingen.

Het resultaat van deze voortdurende inzet voor het versterken van onze nationale verdedigingsmechanismen? Wij allen, burgers, bedrijven en overheden, krijgen de kans om veilig te navigeren door onze onderling verbonden wereld in het midden van wervelende cyberstormen.

Het ontrafelen van de grootschalige cyberbeveiligingsoefening: doel en ontwerp

Naast de nationale overheid namen ook gemeenten, veiligheidsregio s, personeel van elektriciteitsnetbeheerder Tennet, bedrijven voor energie en drinkwatervoorziening, internetdienstaanbieders en de inlichtingendiensten AIVD en MIVD deel aan de oefening.

Het scenario van de oefening was gedeeltelijk geheim, dus alle details zijn niet bekend. Wat we wel weten, is dat het scenario gebaseerd was op de realiteit van vandaag.

Een kritisch resultaat van de oefening was dat in een crisissituatie onduidelijk is welke organisaties als eerste hulp nodig hebben. De volledige resultaten van deze cyberoefening worden pas volgend jaar aan de Tweede Kamer gepresenteerd.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.
Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?

Meer recente berichten

Impact van generative AI op cybersecurity landschap groeit
Verder lezen
Politie luidt noodklok over encryptie op digitale platforms in Nederland
Verder lezen
Voorwaarden burgers en zorgverleners bij delen gegevens
Verder lezen
Tot 10 miljoen boete voor onaangepaste cyberbeveiliging
Verder lezen
Hoe AI de SOC expert te hulp schiet
Verder lezen
Kinderporno opsporen met detectiesoftware op mobiel: experts tegen EU wetsvoorstel
Verder lezen
Zoom scherpt privacybeleid voor Europese gebruikers verder aan als resultaat van samenwerking met SURF
Verder lezen
Applicatiebeveiliging in Nederland schiet flink tekort
Verder lezen
Nederlandse cyberexperts waarschuwen voor aanval gijzelsoftware
Verder lezen
Betaaldienst Klarna moet toch hogere boete betalen voor overtreden AVG
Verder lezen