Skip to main content

Whatsapp: 5 dingen om te doen voor extra veiligheid en privacy

WhatsApp verloor de afgelopen maanden gebruikers aan andere chat apps als Signal om zijn gewijzigde privacy-voorwaarden. Het tech-nieuws stond vol met alarmerende berichten over deze wijzigingen. Wees gerust, de chat app is nog steeds een prima keuze, al moet je wel een aantal instellingen aanpassen om je privacy te waarborgen (voor zover dat mogelijk is).

De aanpassingen in WhatsApp’s privacy beleid werden al in oktober aangekondigd. Staan jouw instellingen nog steeds hetzelfde als voor WhatsApp de wijzigingen doorvoerde? Check dan hieronder wat jij kunt doen voor wat (nodige) extra veiligheid en privacy in de app.

1. Activeer de twee-staps verificatie

Een simpele manier om je privacy en veiligheid op WhatsApp te vergroten is het activeren van de twee-staps verificatie op de app. Deze functie zorgt ervoor alleen jij toegang hebt tot je gesprekken op WhatsApp, dus ook wanneer iemand anders toegang tot jouw smartphone heeft. Met deze functie geactiveerd vraagt WhatsApp altijd om een vingerafdruk of een wachtwoord voordat de app opent. Dit klinkt misschien irritant maar je went heus wel aan deze kleine 1-seconde durende hindernis voor het openen van de app.

Activeer de twee-staps verificatie op deze manier: ga naar de instellingen in de app >> klik op ‘Account’ >> klik op ‘Twee-staps verificatie’ >> schakel de functie in.

2. Schakel het blauwe vinkje uit

Voor wie nog niet helemaal klaar is met het blauwe vinkje maar ook voor wie er inmiddels zelfs volledig aan gewend is; schakel het blauwe vinkje uit voor meer privacy op de app. Middels het blauwe vinkje kunnen je contacten precies zien wanneer je een bericht hebt gelezen. Gaat dat daadwerkelijk iemand aan? Nee.

Deactiveer deze functie op de volgende manier: Ga naar de Instellingen in de app >> open ‘Account’ >> klik op ‘Privacy’ >> schuif de toggle naast de ontvangstbevestiging uit.

Verder lezen bij de bron

IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.
Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?

Meer recente berichten

Hoe AI de SOC expert te hulp schiet
Verder lezen
Kinderporno opsporen met detectiesoftware op mobiel: experts tegen EU wetsvoorstel
Verder lezen
Zoom scherpt privacybeleid voor Europese gebruikers verder aan als resultaat van samenwerking met SURF
Verder lezen
Applicatiebeveiliging in Nederland schiet flink tekort
Verder lezen
Nederlandse cyberexperts waarschuwen voor aanval gijzelsoftware
Verder lezen
Betaaldienst Klarna moet toch hogere boete betalen voor overtreden AVG
Verder lezen
Avast krijgt Tsjechische AVG boete van 14 miljoen voor doorverkopen van data
Verder lezen
Dit zijn geleerde lessen uit XZ kwetsbaarheid
Verder lezen
Alarmerend jaarverslag van AIVD: We zitten in het voorportaal van een oorlog
Verder lezen
OpenAI wordt geconfronteerd met privacyklacht in Oostenrijk
Verder lezen