Skip to main content

Hoe te herstellen na een ransomware-aanval?

Hackers zijn meedogenloos bij het kiezen van hun targets. Organisatiegrootte blijkt geen beslissende factor en ook bedrijven in essentiële sectoren worden niet gespaard. Goede beveiliging is dan ook essentieel. Om weerbaar te zijn en de bedrijfscontinuïteit te waarborgen moet je als organisatie voorbereid zijn op het slechtste scenario. Wat doe je als het helemaal misgaat? En hoe dan te herstellen?

De Nederlandse politie registreerde in het eerste kwartaal van 2021 al meer dan 3.800 gevallen van cybercriminaliteit. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van hetzelfde kwartaal van vorig jaar. Het werkelijke aantal incidenten ligt waarschijnlijk een stuk hoger, omdat er nog altijd veel aanvallen niet worden gerapporteerd. Zo was iets meer dan de helft van de Nederlandse organisaties in het afgelopen jaar slachtoffer van gijzelsoftware. 

Een succesvolle cyberaanval kan de bedrijfsvoering stilleggen, mogelijk voor dagen, weken of zelfs permanent. Zonder het juiste plan en de juiste oplossing kunnen inspanningen voor herstel hiaten in gegevens achterlaten, tijdrovend, arbeidsintensief en duur worden. En zelfs als een bedrijf zijn gegevens kan herstellen, kan de reputatieschade blijvend zijn, waardoor klanten afhaken of het merk wordt vermeden.

Cyberbeveiliging: de eerste verdedigingslinie

Hackers en hun aanvallen worden steeds geraffineerder en nemen vormen aan van een georganiseerde miljardenbusiness, die inkomsten genereert voor grote groepen criminelen. Een cyberaanval mag voor elk type onderneming geen verrassing meer zijn. Hoewel het niet mogelijk is alle aanvallen te stoppen, is het opstellen van een uitgebreid plan voor informatiebeveiliging en rampenscenario van groot belang om risico’s te minimaliseren en cyberweerbaarheid te creëren op de lange termijn. Met dit doel werd het Cybersecurity Framework door het Amerikaanse agentschap National Institute of Standards and Technology (NIST) ontwikkeld. 

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?

Meer recente berichten

Avast krijgt Tsjechische AVG boete van 14 miljoen voor doorverkopen van data
Verder lezen
Dit zijn geleerde lessen uit XZ kwetsbaarheid
Verder lezen
Alarmerend jaarverslag van AIVD: We zitten in het voorportaal van een oorlog
Verder lezen
OpenAI wordt geconfronteerd met privacyklacht in Oostenrijk
Verder lezen
EU dataplatform voor medische gegevens stap dichterbij
Verder lezen
Brancheorganisaties slaan alarm om nieuwe eisen cyberveiligheid
Verder lezen
NSA slaat alarm over risico s van AI voor cybersecurity
Verder lezen
Aanmeldplicht voor Dodenherdenking op de Dam, organisatie zegt bezoekers niet te screenen
Verder lezen
Eerste Hulp bij Datalek: bewaar minder persoonlijke gegevens
Verder lezen
Europese bedrijven niet opgezet met minder strenge cloudwetgeving
Verder lezen