Skip to main content

Data doorbraak dwingt zorg tot actie

Nieuwe technologieen kunnen privacygevoelige gegevens tegelijkertijd afschermen en toegankelijk maken. Voor ons zorgsysteem is dat een doorbraak met enorme, potentieel ingrijpende gevolgen. Recente Europese wetgeving draagt bij aan de versnelling. De zorgsector kan zich geen afwachtende houding permitteren. Een grote stap voorwaarts is mogelijk.

Data is als zuurstof voor de zorg. Een huisarts heeft toegang nodig tot een medisch dossier en een kankeronderzoeker wil zien hoe een chemokuur bij verschillende mensen aanslaat. Informatie over geslacht, leeftijd of culturele achtergrond kan voor hen van belang zijn, net als data uit gezondheidsapps. Privacygevoeliger worden gegevens echter niet. Vandaar dat zorgdata nooit zo zomaar door het systeem kan stromen.

Bewezen oplossing

Sinds de jaren 90 is aan een oplossing voor dit probleem gewerkt. Zo lang weten computerwetenschappers dat je datasets tegelijkertijd toegankelijk en ontoegankelijk kunt maken. Met innovaties als privacy enhancing technologies, PETs, en data spaces is dat nu bewezenOnvoorstelbare hoeveelheden data kunnen toegankelijk worden gemaakt zonder persoonlijke gegevens te riskeren.

De innovaties worden gretig omarmd door zorgstartups. Tegelijkertijd in opkomst: self sovereign identity, SSIeen technologie die mensen controle over hun eigen data geeft, en conversational AI, waarmee data analyse exponentieel versnelt.

Zuurstof in het systeem

Ook in Nederland worden de technologieen toegepast. Een voorhoede van kankeronderzoekers ziet ineens veel sneller wie kwetsbaar is voor de ziekte, hoe je symptomen vroeg herkent en waarom behandelingen bij verschillende mensen anders aanslaan. Dat kan op korte termijn leiden tot effectievere preventie en betere zorg voor mensen die nu ondervertegenwoordigd zijn in onderzoekspopulaties.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.
Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?

Meer recente berichten

Hoe AI de SOC expert te hulp schiet
Verder lezen
Kinderporno opsporen met detectiesoftware op mobiel: experts tegen EU wetsvoorstel
Verder lezen
Zoom scherpt privacybeleid voor Europese gebruikers verder aan als resultaat van samenwerking met SURF
Verder lezen
Applicatiebeveiliging in Nederland schiet flink tekort
Verder lezen
Nederlandse cyberexperts waarschuwen voor aanval gijzelsoftware
Verder lezen
Betaaldienst Klarna moet toch hogere boete betalen voor overtreden AVG
Verder lezen
Avast krijgt Tsjechische AVG boete van 14 miljoen voor doorverkopen van data
Verder lezen
Dit zijn geleerde lessen uit XZ kwetsbaarheid
Verder lezen
Alarmerend jaarverslag van AIVD: We zitten in het voorportaal van een oorlog
Verder lezen
OpenAI wordt geconfronteerd met privacyklacht in Oostenrijk
Verder lezen