Skip to main content

Bestrijding zero day aanvallen is collectieve verantwoordelijkheid

Hackers en cybercriminelen maken steeds vaker misbruik van niet eerder ontdekte kwetsbaarheden in software om systemen aan te vallen. Iets aan deze toenemende dreiging doen en het algemeen belang beschermen, vraagt om een gezamenlijke inspanning. Het is cruciaal dat organisaties hun basisbeveiliging versterken en periodiek screenen op kwetsbaarheden. Deze maatregelen beschermen niet alleen de organisatie zelf, maar hebben ook invloed op de binnenlandse en internationale veiligheid.

Ondoordachte informatie uitwisseling kan schade vergroten

Als voorbeeld noemt het bedrijf de cyberaanval op twaalf Noorse ministeries. Hackers maakten misbruik van een zero day exploit in Ivanti Endpoint Manager Mobile. Daardoor wisten de aanvallers het authenticatieproces te omzeilen om toegang te krijgen tot vertrouwelijke bedrijfsgegevens. Het is niet de eerste en zeker niet de laatste keer dat een land doelwit zal zijn van zo n gerichte zero day aanval, zo benadrukt Jort Kollerie, beveiligingsspecialist bij Orange Cyberdefense.

Een digitale aanval via een zero day exploit is niet alleen gevaarlijk voor het bedrijf of de organisatie die hierdoor wordt getroffen. Volgens Kollerie kan het een grote groep slachtoffers creeren als er niet snel wordt ingegrepen. Het risico bestaat dat bij ondoordachte informatie uitwisseling de kwetsbaarheid ineens onder een grotere groep hackers bekend wordt en het dus nog veel meer schade kan aanrichten, zegt hij.

De Noorse overheid heeft in zijn ogen goed gehandeld door direct contact op te nemen met de softwareleverancier. Zo kon het bedrijf snel een patch ontwikkelen en deze wereldwijd uitrollen om schade bij andere partijen te voorkomen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.
Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?

Meer recente berichten

Impact van generative AI op cybersecurity landschap groeit
Verder lezen
Politie luidt noodklok over encryptie op digitale platforms in Nederland
Verder lezen
Voorwaarden burgers en zorgverleners bij delen gegevens
Verder lezen
Tot 10 miljoen boete voor onaangepaste cyberbeveiliging
Verder lezen
Hoe AI de SOC expert te hulp schiet
Verder lezen
Kinderporno opsporen met detectiesoftware op mobiel: experts tegen EU wetsvoorstel
Verder lezen
Zoom scherpt privacybeleid voor Europese gebruikers verder aan als resultaat van samenwerking met SURF
Verder lezen
Applicatiebeveiliging in Nederland schiet flink tekort
Verder lezen
Nederlandse cyberexperts waarschuwen voor aanval gijzelsoftware
Verder lezen
Betaaldienst Klarna moet toch hogere boete betalen voor overtreden AVG
Verder lezen