Skip to main content

Analyse: amper IT expertise op verkiesbare plekken

Een flink aantal Tweede Kamerleden met expertise op gebied van IT onderwerpen zwaait af. Welke ict experts blijven er over?

AG Connect, Binnenlands Bestuur en iBestuur legden de partijen die volgens de laatste peilingen op 1 zetel of meer uitkomen de vraag voor wie zij aanwijzen als IT expert op kandidatenlijst om IT onderwerpen aan de kaak te stellen.

Vers talent nodig

De oproep van de ict waakhond AcICT in september is klip en klaar: Een sterke Tweede Kamercommissie Digitale Zaken is hard nodig en de IT kennis bij bewindslieden en Kamerleden moet verder vergroot worden, om zo nieuwe wetgeving en beleid te kunnen beoordelen op digitale uitvoerbaarheid. Terwijl de zorgen hierover toenemen en de werklast toeneemt, stoppen wederom diverse Kamerleden die zich jarenlang hebben vastgebeten in IT dossiers, waaronder IT politicus van het Jaar 2022 Renske Leijten, SP, Farid Azarkan, Denk, Danai van Weerdenburg, PVV, en CDA Kamerlid Raymond Knops. Wie worden hun opvolgers?

VVD: IT specialisten behouden

Een klinkende IT naam lijkt in elk geval kansrijk om terug te keren: Queeny Rajkowski, nr.12 op de VVD lijst. Rajkowski was bij vrijwel alle commissievergaderingen van Digitale Zaken aanwezig en ze diende vele Kamervragen en moties in over IT onderwerpen. Op basis van de laatste peilingen lijkt een terugkeer realistisch.
Hawre Rahimi, IT ondernemer, is iets minder lang actief als VVD Kamerlid, maar maakte in korte tijd ook naam als ict specialist. Op dit moment staat Rahimi op plek 44. Daarnaast wijst de partij naar Harry Bevers, nr. 27, in het verleden directeur van een softwarebedrijf en een hostingbedrijf, en Arash Rahmani, plek 64, CISO bij de Nederlandse Zorgautoriteit.

Nieuw Sociaal Contract: Dijkstra moet het doen

Bij Nieuw Sociaal Contract, de partij van Pieter Omtzigt, moet er op het moment van contact nog veel werk verzet worden. De partij heeft echter wel een kandidatenlijst klaar en laat weten dat Jesse Six Dijkstra is de eerste en hoogste kandidaat is met veel ict expertise op de lijst. Dijkstra is ervaren in het verbinden van bestuurlijke en technische perspectieven in het digitale domein. Hij moet ervoor zorgen dat de overheid verantwoord blijft omgaan met grootschalige dataopslag en zelflerende algoritmes. Zijn entree lijkt op basis van peilingen behoorlijk zeker. Daarnaast is Isa Kahraman, nummer 16 op de lijst, managing director bij Accenture. Eerder was hij vice president bij Atos waar hij verantwoordelijk was voor het ontwikkelen van IT infrastructuur voor onder meer Defensie. Simon Pouwelse staat op de 34ste plaats bij NSC. Hij is bij provincie Zeeland als data scientist verantwoordelijk geweest voor diverse data projecten en digitalisering.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.
Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?

Meer recente berichten

Impact van generative AI op cybersecurity landschap groeit
Verder lezen
Politie luidt noodklok over encryptie op digitale platforms in Nederland
Verder lezen
Voorwaarden burgers en zorgverleners bij delen gegevens
Verder lezen
Tot 10 miljoen boete voor onaangepaste cyberbeveiliging
Verder lezen
Hoe AI de SOC expert te hulp schiet
Verder lezen
Kinderporno opsporen met detectiesoftware op mobiel: experts tegen EU wetsvoorstel
Verder lezen
Zoom scherpt privacybeleid voor Europese gebruikers verder aan als resultaat van samenwerking met SURF
Verder lezen
Applicatiebeveiliging in Nederland schiet flink tekort
Verder lezen
Nederlandse cyberexperts waarschuwen voor aanval gijzelsoftware
Verder lezen
Betaaldienst Klarna moet toch hogere boete betalen voor overtreden AVG
Verder lezen