Skip to main content

NIS2: redundante regelneverij, of broodnodige sprong richting een veilig Europa?

Binnenkort moeten organisaties in Europa zich houden aan nieuwe regelgeving rond cyberbeveiliging, of de gevolgen dragen.  Met de NIS2 richtlijn wil de EU het cyberpostuur van bedrijven reguleren. ITdaily zet vier beveiligingsexperts rond de tafel om te praten over het opzet en de impact van de regels.

Tegen 17 oktober 2024 moet ons land, net als alle andere EU-lidstaten, de NIS2-richtlijn van Europa vertalen in nationale wetgeving. NIS2 is uitgewerkt op Europees niveau en heeft als doel de cyberweerbaarheid van organisaties te verbeteren, zegt Bart Van Vugt, Senior Cyber Security Advisor bij Uptime Security. 

Van Vugt schuift op uitnodiging van ITdaily mee rond de tafel met drie andere beveiligingsexperts: Ron Nath Mukherjee, die als Cyber Security Consultant bij Eset de kant van de vendor vertegenwoordigt, Red Team Operator Thomas Hayen van Easi, die z n brood verdient door als pentester, digitaal, binnen te breken bij bedrijven en Pelle Aardewerk, Cyber Security Consultancy Lead bij HP.

Van magje naar moetje

NIS2 is een heel goede evolutie, komende van NIS1, vindt Hayen. De eerste regelgeving was eerder een magje, NIS2 wordt een moetje. Er wordt veel meer ingespeeld op wat er gebeurt wanneer je de regels niet volgt. Zelfs het management van een bedrijf kan verantwoordelijk worden gehouden. Hoewel ik niet noodzakelijk voorstander ben van boetes, kunnen ze oplopen tot miljoenen euro s. Dat kan een wake up call zijn voor bedrijven die onder de regels zullen vallen, en nu constateren dat ze in de problemen kunnen komen indien ze bepaalde zaken niet implementeren.

Ook Mukherjee is blij met de aankomende regels. Eset speelt een belangrijke rol bij de digitale verdediging van Oekraine, en dat is volgens hem tekenend voor de wereld waarin we vandaag leven. De geopolitieke factor in aanvallen wordt almaar belangrijker, zegt hij. Grote en kleine organisaties kunnen gevoelige data hebben. De cyberweerbaarheid van Europa moet omhoog en NIS2 kan dat bewustzijn mee laten groeien.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.
Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?

Meer recente berichten

Hoe AI de SOC expert te hulp schiet
Verder lezen
Kinderporno opsporen met detectiesoftware op mobiel: experts tegen EU wetsvoorstel
Verder lezen
Zoom scherpt privacybeleid voor Europese gebruikers verder aan als resultaat van samenwerking met SURF
Verder lezen
Applicatiebeveiliging in Nederland schiet flink tekort
Verder lezen
Nederlandse cyberexperts waarschuwen voor aanval gijzelsoftware
Verder lezen
Betaaldienst Klarna moet toch hogere boete betalen voor overtreden AVG
Verder lezen
Avast krijgt Tsjechische AVG boete van 14 miljoen voor doorverkopen van data
Verder lezen
Dit zijn geleerde lessen uit XZ kwetsbaarheid
Verder lezen
Alarmerend jaarverslag van AIVD: We zitten in het voorportaal van een oorlog
Verder lezen
OpenAI wordt geconfronteerd met privacyklacht in Oostenrijk
Verder lezen