Skip to main content

TikTok misleidde gebruikers over dataverzameling buiten app: Ze doen wat ze willen

TikTok volgde zijn gebruikers heimelijk bij websitebezoeken buiten de eigen app, blijkt uit onderzoek van BNR. Het bedrijf overtrad hiermee de wet, zeggen experts. Na vragen heeft TikTok de app aangepast.

TikTok registreert bezoeken aan websites buiten het sociale mediaplatform met behulp van een zogenaamde pixel, een stukje programmacode. TikTok gebruikt deze informatie om gericht te adverteren, zo kan iemand die een bezoek brengt aan de website van Domino s daarna pizzareclame te zien krijgen op TikTok. Uit eerder onderzoek van BNR bleek al dat meer dan duizend Nederlandse websites zo gegevens over hun bezoekers met TikTok delen.

De techniek is niet verboden zolang de gebruiker toestemming geeft. Andere grote techbedrijven gebruiken de methoden al jaren, maar waar Meta en Google transparant zijn over de gegevens die ze zo verzamelen, hield TikTok die tot deze week geheim. Gebruikers die om inzage in de verzamelde gegevens verzochten kregen te horen dat ze niet bestonden. Moederbedrijf ByteDance schond hiermee het meest elementaire recht van gebruikers, zeggen experts tegen BNR.

Recordboete blijkt niet genoeg, hardere maatregelen nodig

Europarlementarier Kim van Sparrentak, GroenLinks, eist daarom maatregelen van verantwoordelijk Eurocommissaris Vera Jourova. Dit onderzoek laat namelijk weer zien dat ze bij TikTok maar doen wat ze willen. Het bedrijf kreeg vorige maand nog een recordboete van 345 miljoen euro opgelegd door de Ierse privacywaakhond. Volgens Van Sparrentak laat het onderzoek van BNR zien dat het bedrijf zich daar weinig van aantrekt. Zij pleit daarom voor een Europese autoriteit die het probleem bij de wortel aanpakt. Ik wil heel graag dat er een grote toezichthouder voor de big tech bedrijven in Europa komt.

In Europese en Nederlandse wetgeving is vastgelegd dat gebruikers altijd hun eigen persoonlijke gegevens mogen zien. Dit zogenaamde recht op inzage vormt het fundament onder alle andere privacywetgeving, zegt Gerrit Jan Zwenne, hoogleraar recht en de informatiemaatschappij aan de Universiteit Leiden. Als je een verzoek doet, moet TikTok een volledig overzicht geven van de persoonsgegevens die ze over jou hebben, zegt Zwenne. 

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.
Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?

Meer recente berichten

Impact van generative AI op cybersecurity landschap groeit
Verder lezen
Politie luidt noodklok over encryptie op digitale platforms in Nederland
Verder lezen
Voorwaarden burgers en zorgverleners bij delen gegevens
Verder lezen
Tot 10 miljoen boete voor onaangepaste cyberbeveiliging
Verder lezen
Hoe AI de SOC expert te hulp schiet
Verder lezen
Kinderporno opsporen met detectiesoftware op mobiel: experts tegen EU wetsvoorstel
Verder lezen
Zoom scherpt privacybeleid voor Europese gebruikers verder aan als resultaat van samenwerking met SURF
Verder lezen
Applicatiebeveiliging in Nederland schiet flink tekort
Verder lezen
Nederlandse cyberexperts waarschuwen voor aanval gijzelsoftware
Verder lezen
Betaaldienst Klarna moet toch hogere boete betalen voor overtreden AVG
Verder lezen